Ko en Soes op reis! Zuidoost-Azie Australie & Nieuw Zeeland

Handig om te weten

header handig om te weten

Op deze pagina proberen we bij te houden wat we allemaal geleerd hebben bij het voorbereiden van de reis en op reis zelf. Dat spaart jou als potentiële wereldreiziger een hoop werk!


Budget

Bij het opstellen van een budget kan je ervan uit gaan dat ±40% van je budget opgaat aan de vliegkosten en het al het binnenlands vervoer. Voor een half jaar reizen zonder werken hebben wij €10.000,- per persoon gespaard. Van dat geld betalen wij alle reiskosten, overnachtingen, eten en drinken, vaccinaties vooraf, visas en natuurlijk de spullen die we meenemen zoals te zien is in onze paklijst. Hieronder staat een lijst met kosten waar je rekening mee kan houden bij het plannen.

Voordat je op reis gaat:

Pensioen doorbetalen is meteen de grootste. Suzanne werkt als basisschool docente en moet zo'n €500 per maand voor haar pensioen doorbetalen terwijl ze onbetaald verlof krijgt.

Vaccinaties kunnen honderden euro's kosten. Het is afhankelijk van wat je nodig hebt voor de gebieden die je wilt bezoeken en welke vaccinaties je al hebt gehad. Wat bij ons toevallig goed uitkwam, was dat we allebei AV Top verzekerd zijn. Dit kost per jaar minder aan je extra premie dan de vaccinaties. Dus het is de moeite om het jaar dat je alle vaccinaties haalt een aanvullende verzekering te nemen die alles vergoedt.

Visums kosten in sommige landen veel geld, terwijl je andere landen voor bepaalde tijd gratis kan bezoeken. Sommige visa zijn goedkoper als je het in het land zelf koopt (in ons geval Nepal) . Als je een half jaar of langer op reis gaat, krijg je te maken met het feit dat je paspoort vaak nog 3-6 maanden geldig moet zijn wanneer je het land binnen gaat, vraag indien nodig ruim op tijd een nieuw paspoort aan. Bij de gemeente kunnen ze nogal eens moeilijk doen over het vervroegd aanvragen van een nieuw paspoort. Neem al je vervallen reisdocumenten mee, dus ook je gewone ID-kaart, anders krijg je geen paspoort en zorg ervoor dat je je paspoort in handen hebt voor je een visum gaat aanvragen, want die zijn niet over te zetten naar je nieuwe paspoort. Andere interessante verschillen zijn er bijvoorbeeld in Thailand, waar je wel het land in kan, maar als je het land binnenvliegt mag je 30 dagen blijven zonder problemen, terwijl je over land maar 15 dagen mag blijven. Dat soort specifieke informatie kan grote gevolgen hebben voor je reisplanning en moet je dus vooraf goed uitzoeken.

Reisspullen kunnen ook in de papieren lopen. Het is maar hoe gek je het zelf maakt. Een goede grote rugzak is uiteraard een must, en die beginnen in de uitverkoop bij €120 euro, maar reken maar eerder op €180 voor je grote rugzak. Dan heb je nog een dagrugzak die je minstens even vaak zal dragen, die je ook al gauw €60-€100 zal kosten. Tel hierbij goede wandelschoenen, merino wollen shirts (die na een week dragen nog steeds niet stinken) , wandelsokken, hoofdlampjes, goede portemonnee, (etc etc)  bij op en je zit al gauw aan de €600 - €1000. Let vooral op de volgende punten voor je allerlei spullen aan gaat schaffen: Probeer je spullen ruim vooraf te kopen, in de uitverkoop. Zoek op internet naar de goedkoopste aanbieder. Koop niet teveel, want je krijgt er al na een week sjouwen veel spijt van en in de praktijk gebruik je veel minder kleding dan je denkt. Denk er ook aan dat sommige spullen beter in het land zelf te koop zijn en voor een veel lagere prijs.

Doorlopende kosten kunnen als je weg bent erg in de papieren lopen. Denk hierbij aan je telefoonrekening (Vodafone is de enige aanbieder waarbij je je mobiele abonnement kan bevriezen en weer door kan laten lopen wanneer je terugkomt), maar ook je sportclub abonnement, de krant (hoewel ik weinig mensen ken die daar nog een abonnement op hebben) en zelfs je aanvullende ziektekostenverzekering die alleen in Nederland geldig is.

Reisverzekeringen zijn een verhaal apart en het is zeer afhankelijk van het aantal maanden dat je op reis gaat. Hou voor je eerste idee van kosten maar €30 pppm aan, dan zit je redelijk veilig en is alles wel gedekt. Maar er zijn goedkopere alternatieven voor reizen van een jaar of langer.  Wij kregen zo'n €20 pppm korting op onze reisverzekering omdat we bij dezelfde verzekeraar als onze ziektekostenverzekering, onze reisverzekering af hebben gesloten.

 

Tijdens de reis:
Hier zullen we proberen bij te houden wat we waaraan uitgegeven hebben per land tijdens onze reis. Daaruit zullen we zo simpel mogelijk proberen aan te geven wat dat in de praktijk per week of maand voor een budget met zich meebrengt.

 

Vooraf goed regelen

Creditcard met voldoende limiet is van belang in veel landen. Vraag dit op zijn laatst een aantal maanden van tevoren aan, omdat de bank hiervoor nogal wat tijd nodig heeft.

Twee bankpasjes per rekening is geen overbodige luxe. Zo kan je bij verlies alsnog bij je geld kan met het pasje dat je aan je reisgenoot hebt gegeven.

Regel je vaccinaties ongeveer een half jaar van te voren, want ook daarbij kan alles stukken langer duren dan je wellicht zou verwachten. Wij hebben voor hondsdolheid vier weken achter elkaar een prik moeten halen bijvoorbeeld.

Ga op tijd naar de tandarts, zodat je daar op reis geen last van krijgt. Geef ook een aantal maanden voor vertrek tijdens je afspraak aan dat je langere tijd in het buitenland verblijft. Je tandarts zal hierdoor soms bijvoorbeeld al kleine toekomstige gaatjes uitboren en alvast vullen uit voorzorg.

Denk goed na over je reisroute. Dat lijkt logisch, maar het bepalen van een reisroute is niet zo simpel als het klinkt. Kijk naar de meest efficiënte reisroute, omdat sommige reisroutes veel goedkoper zijn dan anderen, waardoor de kortste route zeker niet altijd de goedkoopste is. En let goed op de verschillende seizoenen per land. Er zitten zelfs binnen landen grote verschillen in bijvoorbeeld regenseizoenen die verschillend vallen. Zo is het niet zo simpel om te zeggen dat het lekker weer is in het noordelijk halfrond wanneer het ook lekker weer is in Nederland. Neem als voorbeeld Nepal, daar wordt aangeraden juist niet in de zomer naartoe te gaan, vanwege veel bewolking en iedere dag veel regen die vanuit India tegen de Himalaya op komt waaien.

Geef op tijd aan je werk of opleiding aan dat je op reis gaat. Hoe eerder je het doorgeeft, hoe beter. Zeker als je hoopt dat je weer terug kan komen bij dezelfde werkgever. Onbetaald verlof aanvragen, kan je het beste een half jaar of eerder van tevoren aangeven, zodat er rekening mee kan worden gehouden en de kans dus ook groter is dat het wordt verleend.

Koop je reisspullen ruim van tevoren. Wij zijn acht keer naar verschillende winkels geweest om alles te kopen en daar ging een periode van een half jaar overheen. Op die manier hebben we goed na kunnen denken over wat we nodig hadden en konden we de meeste spullen met korting aanschaffen. Ook is het fijn dat je de kosten zo al een beetje uit kan smeren.

 

Handige software en tools

Smartphone:

Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen een smartphone met camera. Denk er wel aan dat je wellicht naar een gebied reist waar niet iedere dag elektriciteit is. Dan kan je bijvoorbeeld een mobiele accu zoals de PowerMonkey kopen die je toestel volledig kan opladen.
Verder is het handig om een aantal apps te installeren die je smartphone een goede tool maken voor op reis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan PhotoSynth en Autostitch om panorama's direct op je smartphone te maken. Want om nog panorama's te maken van al die duizenden foto's die je hebt genomen als je thuis bent, is een hels karwij. Andere leuke apps zijn MapsWithMe (offline kaarten), Greetz en Bluppr (digitale ansichtkaarten), Kayak (wereldwijd vluchten vergelijken), WordPress (bijhouden van je reisblog op je mobiel), TripAdvisor (vergelijkbaar met Lonely Planet, maar gratis app) en Dropbox (online backup van belangrijke gegevens, zoals je paspoort e.d. en om al je foto's en filmpjes op te slaan). Etc etc etc.
Je kan ook een digitale versie van alle reisgidsen meenemen op je smartphone, wat zeker handig is als je veel landen bezoekt.

E-reader of tablet:

Reisboeken kan je downloaden en beter op je e-reader en tablet lezen dan op je smartphone. Download niet alleen de Lonely Planets, want iedereen volgt die boeken, waardoor die routes en hostels steeds duurder worden. Probeer ook eens Frommer's en Rough Guides als alternatief.

Fotocamera:

Als je het geld hebt, raad ik aan een stootvaste- en waterdichte camera aan te schaffen. Zelf heb ik de Panasonic Lumix FT3 en daar ben ik zeer tevreden over. Maar als je online wat vergelijkende onderzoeken bekijkt, zie je dat er steeds meer keus is en voor een steeds lagere prijs. Het leuke is dat je hierbij voor weinig geld veel opslagcapaciteit kan kopen, waardoor je ook HD filmpjes gemakkelijk kan maken zonder je zorgen te hoeven maken over opslagruimte, zoals dit op je smartphone wel het geval zal zijn.

 

Mocht je zelf nog goede aanvullingen hebben op deze pagina, dan horen we die graag van je in de reacties hieronder! Bedankt!

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Selecteer een tab met welk account je een reactie wil achterlaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackbacks zijn uitgeschakeld.